The Concept of Pity and Faith in The Heart of the Matter - Hošková, Helena (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním katalyzátorem děje v románu Jádro věci (1948) je víra a milosrdenství hlavního protagonisty. Diplomová práce se zabývá Greenovým unikátním pojetím těchto konceptů. Je to právě víra a milosrdenství, které představují jeden ze základních stavebních kamenů v Greenově tvorbě. V tomto románu vrcholí Greenova náboženská a osobní angažovanost. Teoretická část práce podává stručný, ucelený pohled na Greenův život, jeho náboženské a politické názory, jeho neutuchající zájem o lidskou zkušenost a zároveň se snaží zachytit Greenovo místo v kontextu dvacátého století. Ústřední část je věnována detailnímu rozboru románu společně s interpretací klíčových myšlenek a pojmů.
The Concept of Pity and Faith in The Heart of the Matter
Keywords: Graham Greene; víra; milosrdenství; katolicismus; paradox; existencialismus; Jádro věci; Graham Greene; faith; pity; Catholicism; paradox; existentialism; The Heart of the Matter