Sledování výskytu progestinů ve vodách v ČR a hodnocení jejich možného vlivu na vodní organismy - Šauer, Pavel; Kocour Kroupová, Hana; Máchová, Jana (Česká společnost vodohospodářská, 2019)
Byl sledován výskyt 15 progestinů v odpadních a povrchových vodách České republiky. Výsledky prokázaly v odpadní vodě výskyt 12 z 15 sledovaných progestinů. Jako první na světě jsme v odpadní vodě detekovali výskyt progestinů altrenogestu a nomegestrolu acetátu. Některým progestinům (dienogest, megestrol acetát) byla zatím věnována z ekotoxikologického hlediska pouze minimální pozornost. Obecně lze výsledky uvedeného výzkumu využít k výběru prioritních látek ze široké skupiny progestinů pro sledování environmentálních koncentrací a testování jejich účinků na vodní organizmy.
Monitoring of occurrence of progestins in the aquatic environment of Czech Republic and evaluation of their potential impact on aquatic organisms
Keywords: znečištění; hormony; progestageny; endokrinní disrupce; pollution; hormones; progestagens; endocrine disruption