Porovnání různých technologií konzervace objemné píce ve vybraných podnicích. - Nováková, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2020)
První část této bakalářské práce se zabývá popisem objemných krmiv. Je popsán jejich způsob sklizně, zásady, postupy při výrobě a způsob uskladnění. Zde je vylíčena konzervace biomasy pro senáž a seno. V první části jsou poznamenány a popsány senzorické vlastnosti sena a senáže. Dále jsou charakterizovány nejčastěji používané jeteloviny a traviny. Rozdělení senážních přípravků (aditiva), chemické složení krmiv, mikroorganismy konzervující rostlinnou biomasu, které jsou prospěšné a škodlivé pro konzervační proces. Na závěr i zmínka o kukuřičné siláži a objasnění vlivu konzervovaných krmiv pro hospodářská zvířata. Druhá část bakalářské práce se zabývá vlastním sledováním senzorických vlastností a laboratorní analýzy na kvalitu konzervované hmoty při různých způsobech konzervace senáže v senážní jámě, senáže v balíku a sena v balíku ve vybraných podnicích. Závěr obsahuje doporučení, která by mohla zlepšit kvalitu objemných krmiv - senáže a sena. Je třeba sledovat obsah sušiny v konzervované hmotě. U senáží přizpůsobit délku řezanky a intenzitu dusání (lisování) a případně použít vhodná silážní aditiva.
The comparison of different technologies of roughage fodder in selected farms
Keywords: seno; travní senáž; konzervační proces; chemické složení krmiv; hodnocení jakosti; hay; grass silage; preservation proces; chemical composition of feed; quality rating