Vliv teploty stájového prostředí na zdravotní stav selat - Průšová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce bylo vyhodnotit vybrané parametry mikroklimatu stájového prostředí a následně posoudit jejich vliv na zdravotní stav ustájených selat a běhounů. Mezi teplotou vzduchu a úhynem selat do odstavu byla za daných mikroklimatických podmínek zjištěna pouze slabá pozitivní korelace, stejně jako u relativní vzdušné vlhkosti. Dále byl řešen vliv mikroklimatiských podmínek ve stáji na úspěšnost zabřezávání prasnic. Z výsledků vyplývá, že mezi zvyšující se teplotou vzduchu a úspěšností zabřeznutí po připuštění existuje středně silná záporná korelace. Silná pozitivní korelace byla zjištěna ve vztahu k relativní vlhkosti vzduchu. Působení rychlosti proudění a ochlazovací hodnoty bylo méně významné.
Influence of stable environment temperature on sucking-pigs health
Keywords: selata; prasnice; prostředí; zdraví; reprodukce; pigs; sows; environment; health; reproduction