Vlivy působící na plodnost bahnic plemene valaška. - Fremlová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem diplomové práce bylo zjistit vliv vybraných faktorů na plodnost u stáda plemene původní valaška. Těmito faktory byl věk matek na plodnost, velikost vrhu a míru přežití v době odstavu. Druhý faktor byla otcovská linie a její vliv na plodnost, velikost vrhu a míru přežití v době odstavu. Pro zpracování dat a provedení statistické analýzy byl vybrán chov valašek v Dlouhé Stropnici. Tento chov byl nejprve představen, poté statisticky popsán z hlediska plodnosti ovcí a v následující části diplomové práce byla provedena vlastní analýza jednotlivých faktorů. Ze zjištěných výsledků byly vyvozeny závěry a doporučení pro chovatelskou veřejnost.
Influences on the fertility of ewes of the Wallachian breed
Keywords: chov ovcí; původní valaška; reprodukce ovcí; plodnost ovcí; otcovská linie; ewes; fertility; reproduction; Wallachian sheep; litter size; sire line