Pěstování a využití konopí setého v podmínkách ČR - Komárková, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce je shrnout poznatky o pěstování a možnostech využití konopí setého v podmínkách ČR. Konopí seté je dvoudomá i jednodomá plodina, která se pěstuje na semeno, vlákno a biomasu. Na našem území se nejčastěji pěstuje na semeno, z důvodu jednodušší sklizně. V roce 2012 bylo v České Republice oseto 275 ha orné půdy. Na českém trhu se využití plodiny stále rozšiřuje. Firmy ho používají v mnoha odvětvích, například jako zateplení ve stavebním průmyslu. V kosmetice je využíváno hlavně díky oleji, který obsahuje nenasycené mastné kyseliny, výrobky z konopí tak dosahují prokazatelných léčivých účinků při onemocnění ekzémem a lupenkou. V roce 2013 se také ve Volarech otevřely první konopné lázně u nás, které se tak staly největšími v Evropě. Práce je zpracovaná formou literární rešerše, shrnuje poznatky o botanické charakteristice, zásadách pěstování, využití, ekonomice, regulaci pěstování a využití státní politikou. Doplněk k literární části obsahuje navázání kontaktu s pěstiteli a zpracovateli (dotazník, výnosy konopí, fotografická dokumentace rostlin a výrobků).
Growing and usage of hemp in Czech Republic
Keywords: konopí; pěstování; využití; hemp; cultivation; use of