Lidé mezi Skyllovu a Charybdou - sociální vyloučení a sociální služby v Krupce - Procházková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce obsahuje teoretické zpracování pojmu sociální vyloučení se zaměřením na nástin problematických okruhů spojených se životem ve vyloučení. Podrobně rozebírá děj sociální exluze, jeho příčiny a mechanismy, a popisuje možnosti a nástroje prevence dané problematiky. Výzkumná část se věnuje praktickému zpracování situace v Krupce v kontextu sociálního vyloučení. Orientuje se na monitorování sociálně vyloučené lokality Karla Čapka a Dukelských Hrdinů se zaměřením na oblast bydlení a zaměstnání, ve které probíhá terénní sociální práce v rámci Programů sociální integrace společnosti Člověk v tísni. Pomocí analýzy poskytovaných sociálních služeb v této lokalitě dokumentuje výsledky terénní sociální práce. V závěru práce je hodnoceno naplnění výzkumných cílů. Zjištěné skutečnosti poukazují na stav sociálního vyloučení v lokalitě Karla Čapka a Dukelských Hrdinů a dávají podnět k diskusi nad možnými způsoby řešení dané problematiky a nad rozvojem spolupráce místí samosprávy s neziskovými organizacemi. Praktická část je zakončena sestavením hypotéz.
Monitoring of Social Excluded Localities in Krupka and Field Social Work
Keywords: Klíčová slova: sociální vyloučení; kultura chudoby; sociálně vyloučená lokalita; nástroje prevence; vládní Agentura; společnost Člověk v tísni; analýza služeb; terénní sociální práce