Studium fotosyntetické reakce zelených řas na přítomnost vybraných těžkých kovů - Novák, Jan (Jihočeská univerzita, 2012)
S nárůstem počtu obyvatel na Zemi se stále více zemědělských ploch ocitá v oblastech, které jsou zasaženy odpadními látkami. Pro posouzení dopadu jejich přítomnosti na životní prostředí je proto důležité stanovit jejich toxicitu. Cílem této práce je zhodnocení vlivu vybraných iontů těžkých kovů (CoSO4, CuSO4, CdSO4, ZnSO4 a K2Cr2O7) na průběh fotosyntézy u modelových zástupců zelených řas (Scenedesmus quadricauda) prostřednictvím sledování dynamiky uvolňování kyslíku do roztoku živného média. Experimenty jednotlivými sloučeninami probíhaly při pH 7, teplotě 25°C a světle 450 ?mol m-2 s-1. K měření byla použita sestava Algareact vyvinutá firmou BVT Technologies. K validaci metody bylo použito srovnání s růstovými křivkami Scenedesmus quadricauda při různých pH. Metoda měření rozpuštěného kyslíku v médiu je vhodná k měření bezprostředního účinku chemických sloučenin na fotosyntetickou aktivitu zkoumaného organismu. Metoda je omezena tekutostí měřeného roztoku. Nejvíce ovlivnilo naměřené množství kyslíku rozpuštěného v médiu CdSO4 v koncentraci 0,1 M.
Study of photosynthetic response of green algae on presence of selected heavy metals
Keywords: Scenedesmus quadricauda; zelená řasa; těžké kovy; kyslík; Scenedesmus quadricauda; green alga; heavy metals; oxygen