Možnosti využití nekonvenčních postupů a potravních doplňků v prevenci a péči o zdraví telat - Zábranský, Luboš (Jihočeská univerzita, 2009)
Péče o telata a jejich zdraví je velmi důležitý faktor pro dobrý odchov skotu. Cílem práce bylo posouzení využítí probiotických látek (Lactovita) a výtažků z mořských řas (Biopolym) s protiprůjmovým účinkem na prevenci průjmů telat. Práce byla zpracována v Zemědělském družstvu Staré Hobzí, kde se zabývají chovem a rozmnožováním plemene ''Holštýnsko-fríského skotu''. Z telat po odstavu na mléčnou výživu byly vytvořeny 2 skupiny telat - kontrolní a pokusná. V pokusné skupině byly telatům podle konkrétního metodického pokynu podávány vybrané podpůrné prostředky působící na přirozenou imunitu organismu. Při výskytu průjmů byla nemocná telata léčena klasickým způsobem obvyklým v daném chovu obdobně jako telata ve skupině kontrolní. U obou skupin byl po určené časové období zaznamenáván výskyt všech zdravotních poruch s popisem použitého způsobu léčby a doby potřebné k léčbě. Zjištěné ukazatele byly zpracovány do tabulek a grafů a statisticky vyhodnoceny. Výsledky pozorování hmotnostních přírůstků a výskytů průjmů u kontrolní a pokusné skupiny v období 29. února až 20. prosince 2008 prokázaly pozitivní vliv užívání Lactovita a Biopolymu. U výskytů průjmů lze konstatovat, že ačkoli existují početní rozdíly v počtu průjmem nemocných telat mezi skupinami kontrolní a pokusné ve prospěch telat pokusné skupiny, nepodařilo se prokázat statistickou významnost těchto rozdílů. Pokud bychom ale hodnotili větší soubory, je velká pravděpodobnost prokázání statistické významnosti působení Lactovita a Biopolymu ve prospěch pokusné skupiny.
Possibilities of the usage of nonconventional methods and dietary supplements in prevention and in health provision of calves
Keywords: Skot; probiotika (Lactovita); výtažky z mořských řas (Biopolym); průjmová onemocnění telat; Cattle; dietary supplements; diarrhoea occurrence in the herd of calves