Analýza bezpečnosti práce a pracovní úrazovosti v oblasti manipulace se zemědělskými produkty. - Lexová, Jarmila (Jihočeská univerzita, 2009)
V diplomové práci se pojednává o problematice bezpečnosti práce a pracovní úrazovosti v oblasti manipulace se zemědělskými produkty. Vznik pracovního úrazu je většinou zapříčiněn souborem několika vzájemně působících faktorů. Jsou to zejména zdroje a příčiny pracovních úrazů, které ovlivňují vznik pracovních úrazů. Bezpochyby nejdůležitějším prvkem v ochraně zdraví a bezpečnosti práce nejen u nás, ale i v Evropské unii (EU) je prevence. Povinnost hodnotit riziko je jedním ze základních principů preventivního pojetí politiky BOZP, která je prosazována v zemích EU. Cílem této práce je analýza faktorů, které se podílejí na vzniku pracovních úrazů a na základě provedených analýz stanovit obecná pravidla a doporučení pro eliminaci vzniku těchto úrazů a navrhnout konkrétní doporučení zaměřená na praktické využití.
Analysis of safety at work and accident rate at work in manipulation with agricultural products
Keywords: pracovní úraz; manipulace; bezpečnost práce; rizika; pracovní prostředí; prevence; work accident; manipulation; safety at work; risks; work environment; prevention