Anomálie na finančních trzích - Bureš, Vladislav (Jihočeská univerzita, 2016)
V první části práce je popisována teorie efektivního trhu, její předpoklady a formy. Dalším teoretickým východiskem jsou behaviorální finance, které jsou dalším vysvětlením tvorby cen na akciových trzích. Hlavním tématem jsou anomálie na finančních trzích, které odporují teorii efektivního trhu. Anomálie představují názor, že investor je dlouhodobě a opakovaně schopen dosahovat nadprůměrných výnosů na finančních trzích. Tato práce se zabývá výběrem dvou anomálií a jejich testováním na datech společností obchodovaných na německé burze Xetra. Data byla získána z Yahoo Finance a dále zpracována ke statistickému testování. Výskyt vybraných anomálií byl ojedinělý, tudíž se v tomto případě nedá říci, že by investor byl schopen dosahovat opakovaně a dlouhodobě nadprůměrných výnosů.
Financial Market Anomalies
Keywords: anomálie na finančních trzích; teorie efektivního trhu; behaviorální finance; lednový efekt; pondělní efekt; Financial Market Anomalies; The Efficient Market Theory; Behavioral Finances; The January Effect; The Day of the Week Effect