Analýza a porovnání podnikatelských úvěrů pro začínající podnikatele či malé podniky na českém trhu - Vlach, Daniel (Jihočeská univerzita, 2023)
Na českém trhu se vyskytuje velké množství podnikatelských úvěrů a celý proces výběru a získání úvěru může být matoucí. Z tohoto důvodu je zvolení toho správného úvěru mnohdy značně náročné a může zásadně ovlivnit úspěch, či naopak neúspěch podnikání. Teoretická část této bakalářské práce obsahuje základní informace o úvěrech, typech úvěru a procesu získání úvěru. Hlavní rozdíly mezi podnikatelským a spotřebitelským úvěrem jsou rovněž vysvětleny. Nakonec je zde uvedena statistika ohledně podnikatelských úvěrů a právnických osob v České republice. Cílem této bakalářské práce je nalézt nejvhodnější úvěr pro dvě zvolené modelové situace. Důležité informace o úrokových sazbách, poplatcích a dalších podmínkách úvěrů jsou získány od pracovníků poboček jednotlivých bank, z ceníků a sazebníků a z internetových zdrojů. Banky jsou vybrány zejména podle jejích nabídek pro začínající podnikatele a malé firmy. Každá modelová situace má rozlišné aspekty a požadované parametry úvěru. Nejvhodnější úvěr je vybrán díky porovnání nabízených podnikatelských úvěrů pro daný model.
Analysis and comparison of business loans for startups or small businesses on the Czech market
Keywords: podnikatelské úvěry; bankovní poplatky; úroková sazba; začínající podnikatel; business loans; bank fees; interest rate; startup