Vliv přikrmování upravenými krmnými komponenty v kapřích rybnících na kvalitu vody v recipientech - Hlaváč, David (Jihočeská univerzita, 2015)
Minimalizace environmentálních dopadů akvakultury se jeví jako klíčový factor pro zajištění dlouhodobé udržitelnosti tohoto odvětví. Četné studie vyhodnotily nutriční strategie, jako jeden z hlavních prostředků ke snížení produkce odpadních látek a minimalizaci vlivu chovu ryb na okolní recipienty. K dosažení tohoto cíle je zapotřebí rozvíjet používání krmiv šetrných k životnímu prostředí, zefektivnit management krmení a v neposlední řadě také zdokonalit výrobní metody krmiv za účelem snížení znečištění především v rybníkářství, které zaujímá významné postavení v globální akvakultuře. Cílem dizertační práce bylo zhodnotit možnosti využití modifikovaných obilovin v rybniční akvakultuře a zaměřit se na otázky, které přispějí k lepšímu pochopení vztahů mezi produkcí ryb, používanými krmnými technologiemi a úpravou a jakostí krmiv s ohledem na faktory ovlivňující kvalitu vody, bilanci živin a kvalitu respektive kvantitu přirozené potravy.
The effect of supplementary feeding with treated feed mixtures in carp ponds upon discharged water quality
Keywords: kapr obecný; rybniční akvakultura; přikrmování; kvalita vody; bilance živin; přirozená potrava; common carp; pond aquaculture; supplementary feeding; water quality; nutrient budget; natural food