Řízení vztahů se zákazníky ve velkoobchodu - Dvořáková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce je zaměřena na řízení vztahů se zákazníky ve velkoobchodu. Cílem je analýza přístupů v managementu včetně jejich zhodnocení a navržení opatření ke zlepšení konkurenceschopnosti.
Customers relationship management in the wholesale
Keywords: CRM; řízení vztahů se zákazníky; spokojenost zákazníka; zákazník; CRM; customers relationship management; customers satisfaction; customer