Role pedagoga v adaptivním procesu dětí se sluchovým postižením v prostředí mateřské školy - Hrušková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá prevencí rizikového chování u dětí se sluchovým postižením předškolního věku. Teoretická část práce se zaobírá problematikou sluchu a sluchového postižení. Představuje tudíž základní teoretická východiska oboru surdopedie. Praktickou část tvoří pedagogický kvalitativní výzkum zaměřený na zmapování procesu socializace dítěte se sluchovým postižením do prostředí mateřské školy s důrazem na prevenci rizikového chování. Hlavním cílem výzkumného šetření je zjistit, jaké způsoby prevence preferují a využívají vybrané mateřské školy zprostředkovávající předškolní vzdělávání jedincům se sluchovým postižením.
The role of a teacher in the process of hearing-impaired children's adaption to kindergarten
Keywords: sluchové postižení; sluchadla; kochleární implantát; komunikace; edukace; rizikové chování; porucha chování; prevence; hearing impairment; hearing aids; cochlear implant; communication; education; risky behavior; behavior disorder; prevention