Porovnání způsobů účtování leasingu podle ČUS a IFRS v účetní - Röschenthalerová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce je Porovnání způsobů účtování leasingu podle ČÚS a IFRS v účetní jednotce. Porovnání vychází z vypracovaných účetních výkazů podle ČÚS a IFRS u nájemce, protože zde se nacházejí ty nejzákladnější rozdíly. V Českých účetních standardech má pronajímatel aktivum zahrnuté ve svém majetku a odepisuje ho. V IFRS má majetek nájemce ve svých výkazech, protože z něj bere ekonomické užitky. V ČÚS se musí používat časové rozlišení, aby bylo docíleno časové a věcné souvislosti. V IFRS je základní současná hodnota plateb. Splátka je rozdělena na úrok a úmor, který snižuje splátky.
The comparison of accounting methods of leasing under CAS and IFRS in
Keywords: leasing; finanční leasing; odpisy; kupní cena; nájemní smlouva; reálná hodnota; implicitní úroková míra; nájemce; pronajímatel; splátkový kalendář; lease; financial lease; depreciation; asset; purchase price; lease contract; fair value; lease term; interest rate implicite in the lease; lessee; lesser; repayment schedule