Josef Hoffmann - ein europäischer Designer - Rauscher, Daniel (Jihočeská univerzita, 2012)
Jako téma bakalářské práce je zvolen život a dílo slavného brtnického rodáka, designéra, architekta a profesora Josefa Hoffmanna v kontextu střední Evropy. V první části se práce věnuje nejdůležitějším etapám jeho života, od jeho školních let v Čechách (Brtnice, Jihlava a Brno), přes vídeňská studia u Otto Wagnera a jeho členství v nejdůležitějších výtvarných seskupeních své doby, až po stipendijní pobyt v Itálii. Ve druhé části jsou zmiňovány zásadní architektonické stavební realizace a rozsáhlá část pojednává o proslulém období jeho designérského působení uvnitř dílny uměleckých řemesel (Wiener Werkstätte), která produkovala předměty užitého umění v neuvěřitelné šíři od módních oděvů, přes šperky, až po kompletní zařízení domů. Řada z těchto předmětů pro domácnost se dodnes vyrábí. Třetí část bakalářské práce se zabývá způsobem působení Hoffmanna na designérské scéně s jeho odkazem do současnosti. Nadčasovost jednoho z nejslavnějších designérů první poloviny 20. století se snaží zkoumat poslední část práce, která se věnuje porovnání Hoffmanna s některými dnešními umělci a potvrzuje jeho evropský přesah.
Josef Hoffmann - european designer
Keywords: DESIGN; ARCHITEKTURA; JOSEF HOFFMANN; BRTNICE; WIEN; WIENER WERKSTÄTTE; DESIGN; ARCHITECTURE; JOSEF HOFFMANN; BRTNICE; WIEN; WIENER WERKSTÄTTE