Porovnání metod pro ověření plánu pro karcinom prostaty technikou IMRT - Hemberová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2016)
V současné době je na Onkologickém oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. ověřování ozařovacích plánů prováděno měřením pomocí 2D pole detektorů Seven29 pro pole přepočítána do roviny v deskovém fantomu a portálovou dozimetrií. Do budoucna je cílem ověřování ozařovacích plánu pomocí 2D pole detektorů Seven29 pro pole v reálných souřadnicích ve fantomu Octavius fy PTW Freiburg a zavedení do běžné praxe. Pro svou bakalářskou práci jsem si vybrala soubor 30 pacientů s nádorem prostaty léčený zevní radioterapií technikou IMRT. Karcinom prostaty je nejčastějším nádorovým onemocněním mužské populace v ČR. Nejvíce postihuje muže ve věku mezi 50 až 70 lety a jejich incidence stále narůstá. IMRT je v současnosti nejužívanější ozařovací technikou pro karcinomu prostaty, která umožní eskalaci dávky do cílového objemu při současném šetření okolní zdravé tkáně a tím dosažení výrazně lepších léčebných výsledků. Ve své práci jsem se zaměřila na porovnání metod pro ověřování ozařovacích plánů pro karcinom prostaty léčené zevní radioterapií s použitím ozařovací techniky IMRT. Plánování, měření a vyhodnocování výsledků jsem vykonávala na radioterapeutickém oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. První část práce obecně pojednává o nádorech prostaty. Popsaná je anatomie prostaty, incidence nádorů prostaty, etiologie a patogeneze, klinický obraz a TNM klasifikace karcinomu prostaty. Je podán přehled používaných diagnostických i terapeutických metod, popsána IMRT ozařovací technika a ověřování ozařovacího plánu, které je nezbytnou součástí pokročilých ozařovacích technik. V druhé části jsem se zaměřila na vytváření verifikačních plánů, jejich ozáření ve fantomu OCTAVIUS 4D a sběr dat z měření. Vytvořila jsem verifikační plány pro 30 náhodně vybraných pacientů s nádorem prostaty, kteří podstoupili terapii ozařovací technikou IMRT. Verifikační plány byly vytvořené plánovacím systémem Eclipse a připraveny pro použití k měření ve fantomu na lineárním urychlovači TrueBeam. K měření byla použita sestava fantomu OCTAVIUS 4D, která se bezdrátově propojila s lineárním urychlovačem. S využitím systému Aria od firmy Varian Medical Systems bylo možné získat data vybraných pacientů a nahrát vytvořené verifikační plány k ozáření. Pro měření bylo nutné provést celý proces dodání terapeutické dávky pacientovi. Naměřená data se přenášela do softwaru Verisoft a ukládala do souboru v příslušném adresáři. Měření probíhalo ve dvou fázích, pro OCTAVIUS 4D v rovině a pro OCTAVIUS 4D v rotaci. Naměřená data byla dále zpracována a vyhodnocena programem Verisoft a ukládaná do připravené tabulky v programu Microsoft Excel. Cílem této práce bylo porovnat odchylky z měření pomocí 2D pole detektorů přepočítaná do roviny a z měření s použitím fantomu OCTAVIUS fy PTW Freiburg v rovině a v rotaci, a porovnat je mezi sebou. Předpokládalo se, že největší odchylky mezi vypočtenou a naměřenou hodnotou budou pro ověřování ozařovacích plánů s použitím fantomu OCTAVIUS v reálných souřadnicích (v rotaci). Z výsledků vyplývá, že byla potvrzena hypotéza. Menší shoda je z měření s použitím fantomu OCTAVIUS v reálných souřadnicích (v rotaci). Procentuální vyjádření shody se pohybuje v obou případech mezi 90% až 100%. Tyto hodnoty jsou stále přijatelné pro praxi. Předpokládá se, že tyto odchylky jsou způsobené dopadem svazku záření na zakřivený povrch, nepřesnostmi CT řezů. Výpočet je složitější než u rovné plochy fantomu, šikmý odraz záření atd. A však zakřiveným povrchem fantomu a pohybem fantomu proti svazku záření (urychlovači) jsme se přiblížily k reálným klinickým podmínkám. Tento závěr je potvrzen porovnáním získaných výsledků s měřením stejným detektorem v rovinném fantomu RW3. Ověřování ozařovacích plánů je nezbytnou součástí verifikace. I přes tyto drobné odchylky je metoda měření pomoci fantomu OCTAVIUS použitelná a lze ji zavést do běžné praxe Klíčová slova: karcinom prostaty, verifikační plány, 2D pole Seven29, portálová dozimetrie, OCTAVIUS 4D
Comparsion of treatment plan verification methods using IMRT prostate carcinom Irradiation plans
Keywords: Klíčová slova: karcinom prostaty; verifikační plány; 2D pole Seven29; portálová dozimetrie; OCTAVIUS 4D; Key words: prostate cancer; verification plans; 2D field Seven29; portal dosimetry; OCTAVIUS 4D