Pohybová aktivita mužů vegetariánů - Kudrnová, Marie (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce s názvem Pohybová aktivita mužů vegetariánů se skládá ze dvou částí. V první, teoretické části, rozebírám muže, vegetariánství a pohybovou aktivitu. Zaměřuji se na pojem vegetariánství jako takový, rozdělení vegetariánů, motivaci pro to stát se vegetariánem, historii vegetariánství. V další kapitole se zabývám mužem, jeho osobností, genderovou otázkou a ve třetí kapitole řeším pohybovou aktivitu. Cílem této práce bylo zjistit míru pohybové aktivity u specifické skupiny mužů, které lze označit jako vegetariány. Údaje o pohybové aktivitě byly zjišťovány prostřednictvím dotazníků o pohybové aktivitě IPAQ-long a týdenního monitorování pohybové aktivity krokoměrem s opakováním po půl roce. Výsledky, které byly naměřeny a zpracovány, jsou porovnávány s výsledky z měření u stejně početné skupiny mužů, kteří se ale stravují běžným, konvenčním způsobem. Osloveno bylo 34 mužů stravujících se vegetariánsky a 34 mužů stravujících se normálně. Výzkumem bylo zjištěno, že muži vegetariáni mají nižší index BMI než muži nevegetariáni, ale nebyla prokázána výrazně vyšší míra pohybové aktivity.
The physical activity of vegetarian men
Keywords: pohybová aktivita; vegetariánství; muži; chůze; zdraví; physical aktivity; vegetarianism; men; steps; health