Alkoholismus z pohledu dospělých dětí alkoholiků - Dražďáková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku alkoholismu z pohledu dospělých dětí alkoholiků. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy týkající se této problematiky, zejména pojem alkoholismus a pojem dospělé děti alkoholiků. Pozornost je věnována vlivu a dopadu alkoholismu rodičů na jejich děti, vývoj a dospělost těchto dětí. V neposlední řadě je zde navrženo i pár možných řešení, jak zmírnit nežádoucí dopady, či jak těmto dopadům předcházet. Praktická část vychází z kvalitativního výzkumu. Má za cíl zjistit, jaký postoj k alkoholu mají dospělé děti alkoholiků a jestli se cítí být poznamenány ve svém vývoji dysfunkční rodinou.
Alcoholism from the perspective of adult children of alcoholics
Keywords: alkohol; alkoholismus; dospělé děti alkoholiků; rodina; utváření osobnosti; alcohol; alcoholism; adult children of alcoholics; family; forming of a personality