Funkcionalismus a vilová architektura počátku 30. let 20. století v jižních Čechách - Staňková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce pojednává o jednotlivých vybraných vilách, které byly postavené na počátku 30. let 20. století v jižních Čechách. V úvodních kapitolách je vysvětlen pojem vila a také stručně nastíněn vývoj tohoto stavebního typu. Následuje kapitola věnující se nejdůležitějším architektonickým směrům 20. století, na kterou navazuje kapitola zabývající se vznikem a vývojem funkcionalismu u nás i ve světě. Jádro diplomové práce představuje šestá kapitola, ve které jsou analyzovány jednotlivé jihočeské vily. Zde se autorka zabývá osobami stavebníků, architektů, dále popisem původního vzhledu a vzhledu současného. Pro názornost je text doplněn množstvím obrazových příloh.
Functionalism and the villa architecture on the beginning of the 1930´s in South Bohemia
Keywords: funkcionalismus; vila; vilová architektura; moderní architektura; jižní Čechy; 30. léta 20. století; functionalism; villa; villa architecture; modern architecture; south Bohemia; 30s of the 20th century