Analýza mastných kyselin v diglyceridech a triglyceridech tělních tekutin pomocí plynové chromatografie - Schneedorferová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2009)
Adrenalin je známý stresový hormon savců. Adipokinetický hormon (AKH) má stejnou funkci u hmyzu. AKH je peptidický hormon; jeden druh hmyzu může mít jeden nebo více typů AKH. V podstatě je AKH zodpovědný za uvolnění DGs z tukového tělesa. Naše pokusné zvíře - saranče (Locusta migratoria) je běžným modelovým organismem. Tento hmyz syntetizuje tři druhy AKH - AKH I, II a III. Ty se liší v aminokyselině peptidu, ale mají velmi podobný vliv na organismus. V poslední době používaná rutinní sulfovanilinová metoda k detekci nenasycených mastných kyselin (FA) podává pouze odhady o množství dvojných vazeb v mastných kyselinách. Námi navržená metoda, perspektivní GC/FID (plynová chromatografie s plamenovým ionizačním detektorem) je schopná určit jednotlivé druhy mastných kyselin a také jejich relativní poměr. Cílem této práce je nalézt vhodnou metodu přípravy vzorku pro techniku GC/FID a zkoumat vliv jednotlivých AKH na organismus sarančete a statisticky dokázat rozdíly ve vlivu AKH. Vzorek hemolymfy sarančete byl podroben extrakci podle Folcha a rutinní metodě SPE (extrakce na tuhou fázi). Další úpravou vzorku byla snadná a rychlá derivatizace methanoátem sodným následovaná měřením GC/FID. Druhová data byla zpracována PCA (analýzou hlavních komponent). Získali jsme přehledný grafický výstup potvrzující naší hypotézu a to, že každý druh AKH má různý vliv na složení FA v hemolymfě sarančete; AKH II má největší vliv.
Analysis of Fatty Acids in Diacylglyceroles and Triacylglyceroles of Body Fluids by Gass Chromatography
Keywords: derivatizace; extrakce na tuhou fázi (SPE); lipidy; mastné kyseliny; plynová chromatografie s plamenovým ionizačním detektorem (GC/FID); derivatization; solid phase extraction (SPE); lipids; fatty acids; gas chromatography with flame ionization detector (GC/FID)