Malé a minoritní náboženské skupiny obyvatel České republiky - Buštová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá malými a minoritními náboženskými skupinami na území České republiky. Jeden z hlavních cílů práce je analyzovat prostorovou diferenciaci obyvatel, hlásících se k uvedeným marginálním náboženským skupinám, dle hierarchických prostorových úrovní krajů, okresů, případně ORP, na bázi dostupných dat ze Sčítání lidu, domů a bytů 2011. Další z hlavních cílů je analýza vybraných demografických charakteristik obyvatel malých a minoritních náboženských skupin. Na základě poznatků z literárních a statistických zdrojů je v práci načrtnut vývoj religiozity, základní pojmy související s religiózní problematikou a stručně je popsáno náboženství ve světovém kontextu i náboženská situace na našem území. Zahrnut je též přehled používané literatury související s tématem. Práci ilustrují grafické přílohy ve formě map, grafů a tabulek.
Small and minority religious groups of the population in the Czech Republic
Keywords: prostorové rozmístění; Česká republika; geografie náboženství; demografická charakteristika; spatial differentiation; Czech Republic; geography of religion; religion; demographic characteristics