Ovlivnění zdravého života u seniorů s diagnózou Diabetes mellitus pomocí jógových cvičení v domovech pro seniory - Voldřichová, Radka (Jihočeská univerzita, 2012)
Diabetes mellitus 2. typu nabývá stále více na vážnosti, dnes patří již k nejčastějším civilizačním onemocněním. Cílem bakalářské práce je poukázat na význam a vliv jógového cvičení v podpoře zdraví a léčbě diabetu u seniorů. Teoretická část vymezuje podstatu vzniku diabetu, jeho diagnostiku, klinický obraz, komplikace a možnosti nefarmakologické léčby. Dále charakterizuje jednotlivé části jógy, které se spojují v ucelený systém a komplexně působí pozitivně na tělo, mysl, vědomí i duši. Intervenčního šestiměsíčního programu podle systému Jóga v denním životě a diabetes se zúčastnilo dvanáct seniorů ve věku 60 ? 90 let. Výzkumná část je založena na analýze a porovnání naměřených dat prezentovaných formou tabulek a grafů, statistické vyhodnocení dotazníku kvality života SF-36 u seniorů s diabetem před a po aplikaci intervenčního jógového programu. Tato práce ukazuje, že pravidelné cvičení jógy je významným partnerem a účinným pomocníkem v léčbě diabetes mellitus 2. typu a pozitivně ovlivňuje kvalitu života diabetiků. Všechna data, získaná během celého programu, byla se souhlasem účastníků poskytnuta dále pro mezinárodní vědeckou studii Jóga v denním životě pro diabetes.
Influence Healthy Life for People Diagnosed with Diabetes Mellitus Using Yoga Exercises
Keywords: diabetes mellitus 2. typu; senior; jóga; kvalita života; podpora zdraví; Diabetes mellitus type 2; Senior; Yoga; Quality of life; Health promotion