Komparativní analýza českého a italského práva obchodních společností a příslušné právní terminologie. - Spolková, Simona (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním cílem bakalářské práce je porovnání českého a italského práva obchodních společností a na základě této analýzy zjistit, do jaké míry jsou obě úpravy rozdílné nebo podobné. Sekundárním cílem práce je rozbor příslušné právní terminologie v této oblasti. Práce je rozdělená do sedmi kapitol, které se zabývají stručnou historií vývoje obchodního práva a charakteristikou základních pramenů. Následující část práce se zabývá základními instituty důležitými pro vznik a fungování obchodních společností, typologií společností a také jednotlivými druhy společností v České republice a Italské republice. Stěžejní část práce pojednává o rozdílnostech či podobnostech obou úprav. Závěr práce obsahuje resumé psané v italském jazyce a rozbor právní terminologie s italsko-českým glosářem.
Comparative analysis of the Czech and Italian corporate law and of the relevant legal terminology.
Keywords: veřejná obchodní společnost; komanditní společnost; společnost s ručením omezeným; akciová společnost; komanditní společnost na akcie; jednoduchá společnost; public company; limited partnership; limited company; joint-stock company; simple company