Postavení a význam místních financí ve financování veřejné správy - Korcová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2011)
Veřejná správa zahrnuje státní správu a samosprávu. Státní správa má dominantní postavení. Samospráva je k výkonu veřejné správy pověřena zákonem, ale jedná se zejména o úroveň územní samosprávy. V jejím rámci se jedná o zastupování zájmů občanů, kteří žijí na určitém menším území než je území státu. Financování veřejné správy je velice obsáhlý pojem, který zahrnuje rozpočtovou soustavu, veřejný rozpočet, státní rozpočet, rozpočty územní samosprávy a vztah k veřejným rozpočtům neziskových organizací. Veškeré veřejné finance, kromě financí centrální vlády, patří do systému místních financí. Místní finance jsou pojmem, který je často uplatňován v souvislosti s fiskálními aktivitami místních orgánů a institucí. Místní finance tvoří systém, který zahrnuje místní rozpočty obce, ale také finance regionů a krajů. Tvoří součást veřejných financí, jejich systémová nestabilita může způsobit nestabilitu celého systému veřejných financí. Cílem místních financí je zabezpečit optimální alokaci veřejných statků na lokální (regionální) úrovni. Místní finance jsou výsledkem praktické realizace fiskální decentralizace. Správná míra fiskální decentralizace určuje vyrovnanost a samostatnost místních financí. V místních financích hraje rozhodující úlohu prostorový aspekt, tzn., že financování se koná na určité úrovni (lokální ? obce, regionální ? kraje).
Keywords: veřejná správa; veřejné finance; lokální veřejný sektor; majetek obce; územní rozpočet; územní samospráva; fiskální decentralizace; místní finance; příjmové nástroje; výdajové nástroje; public administration; public finance; local public sector; municipal property; municipal budget; municipal authorities; fiskal decentralization; local finance; revenue instruments; expenditure instruments