Historie ošetřovatelství z pohledu sester - Novotná, Kristina (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce "Historie ošetřovatelství z pohledu sester" je zjistit pohled současných představitelek ošetřovatelství na historii ošetřovatelství. Pro splnění cíle byly stanoveny dvě výzkumné otázky: "Jakou prošlo ošetřovatelství proměnou z pohledu sester?", "Jaký přínos vnímají sestry v rámci historického vývoje pro současné ošetřovatelství?". Práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. V teoretické části bakalářské práce se budeme zabývat historií ošetřovatelství a jeho vývojem, jednotlivými obdobími a současným ošetřovatelstvím. V empirické části se zaměříme na zmapování působení osobností českého a zahraničního ošetřovatelství. Pro zpracování empirické části bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření, technikou sběru dat byl polostrukturovaný rozhovor. Výzkumný soubor tvoří devět osobností ošetřovatelství. Sedm z nich působí na území České republiky, dvě v zahraničí. Informanti byli do výzkumu vybíráni na základě přínosu pro obor ošetřovatelství, kontaktováni na základě vlastního výběru nebo na doporučení. Na základě provedených rozhovorů bylo vytvořeno šest kategorií. Z výsledků je patrné, že z pohledu sester ošetřovatelství prošlo v historickém kontextu velkými změnami, bylo ovlivněno mnoha historickými mezníky, které utvořily podobu současného ošetřovatelství. Sesterské povolání nese velké poslání a jistou prestiž, kterou laická veřejnost často opomíjí. Dalším problémem tohoto povolání jsou stále se zvyšující nároky, s tím spojené i další vzdělávání u sester, které je společností stále více diskutované. Sesterská profese je celek, tvořící spoustu dílčích částí. Pokroky či stagnace v ošetřovatelské profesi jsou závislé na systému vzdělávání. Tato bakalářská práce je věnovaná laické i odborné veřejnosti, studentům zdravotnických oborů může sloužit při získávání znalostí o historii ošetřovatelství. Výstupem této bakalářské práce bude podklad pro odborný článek, určený pro zdravotnický personál a studenty zdravotnických oborů.
The History of nursing from the point of view of nurses
Keywords: Historie; ošetřovatelství; vzdělávání sester; sestra; History; Nursing care; Education of the nurses; Nurse