Péče o zdraví příslušníků Policie ČR a možnosti sestry v jejich výchově ke zdraví - Veisheiplová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem této bakalářské práce je "Péče o zdraví příslušníků Policie ČR a možnosti sestry v jejich výchově ke zdraví". Pro tuto bakalářskou práci byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zjistit, jaký postoj zaujímají příslušníci k péči o své zdraví. Druhým cílem bylo zmapovat nejčastější rizikové faktory vyskytující se u vybraných útvarů Policie ČR. Ke zpracování bakalářské práce bylo použito kvantitativní výzkumné šetření s využitím techniky sběru dat formou anonymního nestandardizovaného dotazníku. Výzkumný soubor tvořily útvary Policie ČR vybraného kraje. Ze získaných výsledků, které byly statisticky zpracovány, jsme získali přehled o tom, že péče o zdraví příslušníků Policie ČR je nedostačující, jelikož se u nich některé rizikové faktory vyskytují, a to nejvíce konzumace alkoholu a nadváha. Z tohoto zjištění tedy vyplývá, že zodpovědnost příslušníků Policie ČR za své zdraví by měla více směřovat ke zdravému způsobu života. Jelikož nesprávný životní styl vede ke vzniku mnoha onemocnění, které mohou vést k omezení ve výkonu služby. Výsledky této práce by mohly vést i k důraznějšímu a potřebnému zkvalitnění edukačního procesu u příslušníků Policie ČR ze strany sestry ve Zdravotnických zařízeních Ministerstva vnitra. Také by tato práce mohla sloužit jako podklad pro prezentaci "Výchova ke zdraví" při tvoření vzdělávacích programů pro Policii ČR a tím by se mohla zlepšit jejich informovanost.
Care for health of Police members of the Czech Republic and possibilities of a nurse in their education on health
Keywords: Péče o zdraví; výchova ke zdraví; rizikové faktory; možnosti sestry; příslušník Policie ČR; Care for health; education on health; risk factors; possibilities of nurse; member of Police of the Czech Republic