Motivace předškolních dětí k výtvarným a grafickým činnostem během volné hry - Pocarová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá motivací dětí předškolního věku k výtvarným a grafickým činnostem, co je může motivovat ke kreslení během volných her v mateřské škole. Teoretická část je zaměřena na problematiku vývoje výtvarného projevu a grafomotoriky dítěte předškolního věku. Pozornost je věnována otázkám motivace, ale i hře jako metodě předškolního vzdělávání a roli učitelky při výtvarných hrách dětí. V praktické části jsou popsány konkrétní realizované situace, při kterých byly děti motivovány tvořivým způsobem. Dále jsou zde zaznamenány a popsány reakce jednotlivých dětí z vybrané skupiny na podněty vedoucí k zájmu o kreslení. Praktická část je tak doplněna i náměty pro rozvoj dětské kresby předškolních dětí.
The motivation of preschool children for art and graphic activities during the free games
Keywords: Výtvarný projev; spontánní kresba; volná hra; motivace; evokace; Artistic expression; drawing spontaneous; free play; motivation; evocation