Fyziológia a biochémia prezimovania cifruše bezkrídlej (Pyrrhocoris apterus) vystavenej rôznym scenárom otepľujúcej sa klímy - Farmadin, Natália (Jihočeská univerzita, 2021)
Zimné teploty sa v temperátnych oblastiach zvyšujú viac než letné. Súčasný výskum sa väčšinou sústreďuje na vplyv otepľujúcej sa zimnej klímy na invazívne druhy hmyzu z juhu, ich populačnú dynamiku a šírenie do vyšších zemepisných šírok. Naproti tomu vplyv otepľujúcich sa zím na domáce druhy hmyzu, adaptované na chladné zimy, sa takmer neštuduje. Táto práca popisuje, ako rôzne scenáre "teplých zím", simulované v laboratóriu, a skutočné zimy ovplyvňujú zimné prežitie, fyziológiu a biochémiu cifruše bezkrídlej (Pyrrhocoris apterus).
Physiology and biochemistry of overwintering in linden bug (Pyrrhocoris apterus) exposed to different climate change scenarios.
Keywords: biochémia; fyziológia; cifruša bezkrídla; prezimovanie; zmena klímy; biochemistry; climate change; linden bug; overwintering; physiology