Vliv farmakoterapie na pády pacientů - Horová, Jana; Brabcová, Iva (Slezská univerzita v Opavě, 2020)
Východiska: Jedním z ovlivnitelných rizikových faktorů v prevenci pádů pacientů je farmakoterapie. Zvyšující se počet pacientů vyšších věkových skupin bývá doprovázen polymorbiditou a s tím související polypragmázií. Cíl: Cílem příspěvku bylo posoudit vliv farmakoterapie na následky pádů pacientů velkého zdravotnického zařízení. Metoda: Kvantitativní analýzou dat z let 2012–2019 byla zjišťována závislost druhu zranění způsobených pádem na užívaných lécích, věku pacientů a oboru poskytované péče. Data byla posuzována na hladině významnosti 5 %. Výsledky: Výsledky deskriptivní statistiky prokázaly, že v době pádu užívalo 93 % pacientů farmaka a z toho 63 % pacientů užívalo v době pádu kombinaci rizikových léků. V rámci analýzy nebyla prokázána závislost druhu zranění na užívání léků (p = 0,773); na věkové kategorii (p = 0,163) ani na oboru poskytované péče (p = 0,163). Závěr: I přes neprokázanou korelaci je farmakoterapie pacientů důležitou oblastí, kterou je potřeba v rámci prevence nežádoucích událostí přehodnocovat a indikovaně korigovat.
Effect of Pharmacotherapy on Patients´ Falls
Keywords: pád; pacient; farmakoterapie; následky pádů; rizikové faktory; falls; patient, pharmacotherapy; consequences of falls; risk factors