Osvojování anglického jazyka u dětí předškolního věku v bilingvní třídě mateřské školy - Zikmundová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi cizojazyčného předškolního vzdělávání (konkrétně v anglickém jazyce) v bilingvní třídě české mateřské školy. Teoretická část popisuje problematiku bilingvismu, osvojování anglického jazyka a podmínek, které jsou předpokladem pro úspěšné cizojazyčné vzdělávání předškolních dětí. Ty jsou dánydo souvislosti s cíly předškolního vzdělávání z Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání. Praktická část popisuje výzkumné šetření zaměřené na proces osvojování anglického jazyka a jeho výsledky v bilingvní třídě Delfínků v MŠ Mateřídouška v Brně. Součástí bakalářské práce jsou i používané materiály a videa, která dokumentují přístup pedagogů a metody v dané bilingvní třídě.
English Language Acquisition of Preschool Children in a Kindergarten Bilingual Classroom
Keywords: předškolní vzdělávání; bilingvismus; osvojování anglického jazyka; současné cíle předškolního vzdělávání; výuka anglického jazyka; preschool education; bilingualism; foreign language acquisition; the contemporary aims of the preschool education; English language teaching