Komparace skladových technologií pro zásobování výroby u vybraných průmyslových podniků - Koutný, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem práce je centrální skladování. Práce se nejprve zabývá teoreticky centrálním skladováním na základě literárních pramenů. Na základě teoreticky připravené struktury analyzuje centrální skladování u dvou výrobních podniků sídlících v České Republice a provádí srovnání získaných výsledků. V teoretické části je skladování zařazeno do širšího rámce celé problematiky logistiky a dále ekonomiky organizace. Také jsou předkládány teze o významu a povaze výkonů skladování oproti jeho nákladům, je vymezeno centrální skladování (vedle necentrálního) a jsou přiblíženy jeho hlavní kompetence. Centrální skladování je poté detailněji analyzováno procesním přístupem inspirovaným strukturou procesu dle ISO 9001. Samotný rozsah a obsah centrální skladování je pak nejdetailněji předkládán jednak z hlediska skladovacího vybavení a jednak z hlediska skladovacích procesů. V praktické části byly zkoumané subjekty analyzovány díky připravené struktuře a srovnány v jednotlivých ohledech. Tím byl položen podrobný základ znalosti jednotlivých skladovacích systémů a díky tomu souvislé znalosti jejich shod a rozdílů. V části diskuse jsou konstatovány nejvýznamnější obecné zjištěné shody a rozdíly a jsou provedena nejdůležitější doporučení ve vztahu ke zkoumaným skladovacím systémům. Závěr práce shrnuje zásadní nalezené rozdíly v procesní části skladovacích systémů srovnávaných subjektů a dále je shrnuje potřebu harmonizace všech navazujících součástí systému.
The comparison of stocking technologies for supply production in industrial companies
Keywords: logistika; centrální skladování; skladovací proces; skladovací systém; zásobování výroby; logistics; central stocking; stocking process; stocking system; supply production