Specifika práce sestry na psychiatrickém oddělení se závislými klienty - Korousová, Agáta (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem této bakalářské práce jsou specifika práce sestry na psychiatrickém oddělení se závislými klienty. Z důvodu vysokého počtu pacientů závislých na návykových látkách a snadné dostupnosti návykových látek jde o velmi aktuální téma. Cílem této práce bylo zmapovat specifika práce sester na oddělení střednědobé odvykací léčby a na detoxifikační jednotce. Teoretická část se orientuje na rozdělení psychiatrické péče v České republice, na druhy a popis jednotlivých návykových látek, na duševní syndromy vznikající z užívání návykových látek a na popis specifik a kompetencí sester pracujících na psychiatrickém oddělení. Praktickou část tvoří kvalitativní výzkum, pro který byla použita metoda dotazování. Technikou sběru dat byl polostrukturovaný rozhovor. Analýzou získaných dat byly vytvořeny 3 kategorie a 7 podkategorií. Výzkumný soubor tvořilo 13 sester pracujících na psychiatrických pracovištích, a to na pracovištích střednědobé odvykací léčby a detoxifikačních jednotek. Z výzkumu vyplývá, že jako specifika jsou mezi sestrami chápána nutnost empatie, vlídnosti a také nezbytnost dohledu nad dodržováním léčebného režimu. Mezi specifika sestry řadí také namátkové detekční kontroly na návykové látky a kontrolu osobních věcí klientů. Sestry psychiatrického oddělení vnímají jako velmi specifické, že je nutné ke každému klientovi přistupovat individuálně, jelikož každý klient může zvládat režimovou léčbu rozdílně. Využitelnost této bakalářské práce je např. pro osvětu veřejnosti ohledně průběhu odvykací léčby a zmírnění strachu lidí, kteří o léčbě uvažují, ale pro nedostatek informací se bojí léčbu podstoupit.
The specifics of a nurse's work with addicted clients at psychiatric ward
Keywords: Detoxifikační jednotka; návykové látky; psychiatrie; sestra; specifika práce; střednědobá léčba; Addictive substances; detoxification department; medium-term treatment; nurse; psychiatry; work specifications