Optimalizace izolace DNA z rostlin máku a makových výrobků. - Zahradník, Václav (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá zhodnocením vybraných izolačních metod DNA na vybraných vzorcích máku, za účelem zhodnocení kvality a kvantity vyizolované DNA a vybrání metod, které by mohli být v budoucnu plošně použity při testování padělání máku v potravinách. V Literární rešerši jsou zmíněné metody izolace a způsoby hodnocení. Metodika je dále zaměřena na izolaci za použití jak firemně dostupných kitů, tak klasických metod (CTAB-PVP), zhodnocení získaných vzorků pomocí spektrofotometrického měření a PCR reakce s následnou elektroforézou na gelu. Z výsledků je zřejmé, že jako nejlepší metody se jeví klasické metody CTAB modifikované pro rostliny. Já ovšem tyto metody nedoporučuji kvůli náročnosti při práci a přikláním se k firemně dodávaným kitům, které jsem testoval.
Optimalisation of DNA isolation from opium poppy plants and poppy products.
Keywords: mák; makové produkty; PCR metoda; DNA izolace; kvalita DNA; poppy; poppy products; PCR method; DNA isolation; DNA quality