První světová válka v učebnicích dějepisu před a po sametové revoluci - Rolník, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2022)
První světová válka a její výklad na stránkách českých a československých dějepisných učebnic za komunistického režimu do roku 1989 a po něm poskytuje jedinečný pohled na způsob, jakým se mění školní výklad dějin. Komparativní analýza těchto snadno dostupných pramenů umožňuje dané rozdíly postihnout a popsat. Kromě toho práce zahrnuje i vývoj učebnice jako média, tedy její fyzické a didaktické vlastnosti.
The First World War in the History Textbooks before and after the Velvet Revolution
Keywords: první světová válka; učebnice; vzdělání; škola; dějiny; World War One; textbooks; education; school; history