Prevence pochybení na operačním sále z pohledu anesteziologické sestry - Frantová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce byla vypracována na dnes velmi diskutované téma a tím je bezpečí pacienta. Práce má téma Prevence pochybení na operačním sále z pohledu anesteziologické sestry. Z dosavadních poznatků vyplývá, že pochybení na operačním sále je rozsáhlý problém, ve kterém jde o ohrožení zdraví pacienta, ale také i zdravotnického personálu. Teoretická část je věnována problematice pochybení, která nejčastější pochybení mohou nastat, která se nejčastěji vyskytují ze strany zdravotnického personálu na operačních sálech. Tato část je také věnována monitorování mimořádných událostí, zda je mimořádná událost výukovým prvkem pro prevenci pochybení. Zabývá se také tím, jaké jsou zdroje chyb. Praktická část je zpracována metodou kvalitativního výzkumu, prováděného na oddělení ARO. Rozhovory jsou zpracovány technikou otevřeného kódování, metodou tužka a papír. V rozhovorech respondentky odpovídaly na otázky týkající se přímo jejich práce na operačním sále. Rozhovory jsou zaměřeny na možná rizika, kterým je pacient vystaven již od předávání na operační sál až po samotný konec operačního výkonu. V rozhovorech respondentky uvádějí i možnosti prevence pochybení na operačním sále. Cílem bylo zjistit, jaká jsou nejčastější pochybení za strany anesteziologické sestry, jak sestry předcházejí pochybením a jak samotné pochybení vnímají. Výsledky by měli poukázat na jisté mezery v preventivních opatřeních na operačních sálech.
Preventing misconduct in the operating room from the perspective of nurse anesthetist
Keywords: Anesteziologická sestra; operační sál; pacient; pochybení; prevence; Anaesthesia nurse; operating room; patient; mistake; prevention