Detekce virových zoonóz v biologických vzorcích z polárních oblastí - Liduchová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce je zaměřena na detekci zoonotických virů z Grónska a Svalbardu a je rozdělena do dvou částí. V první části byla provedena detekce genomické RNA viru Sindbis ve vzorcích komárů ochlerotatus nigripes odebraných na Svalbardu a Grónsku metodami molekulární biologie. Ve vzorcích komárů nebyl opakovaně potvrzen pozitivní výsledek virové RNA. Přítomnost arbovirů v polárních oblastech nelze zcela vyloučit. Prevalence je však velmi nízká, takže jsou zapotřebí další výzkumy. Ve druhé části byl proveden screening vzorků kloakálních výtěrů a vzorků orofaryngeálních výtěrů z mořských ptáků Rissa tridactyla odebraných na Svalbardu za účelem detekce viru ptačí chřipky A pomocí RT-qPCR. Pozitivní výsledek nebyl opakovaně potvrzen, stejně jako v případě viru Sindbis.
Detection of viral zoonoses in biological samples from polar regions
Keywords: zoonózy; polární oblasti; virus Sindbis; virus ptačí chřipky; zoonoses; polar regions; Sindbis virus; Avian Influenza virus