Využití zvířat v psychoterapii neurotických poruch, situace v psychiatrických léčebnách ČR - Semecká, Margita (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce se zabývá možnostmi využití zvírat v psychoterapii neurotických poruch v podmínkách psychiatrických léceben. Práce strucne charakterizuje problematiku neuróz a specifika jejich lécby, podrobne je zde rozepsána metoda AAT (Animal-Assisted-Therapy) neboli animoterapie a její jednotlivé sekce (hiporehabilitace, canisterapie apod.) Stežejním tématem je vysvetlení základních principu pusobících v AAT. Dále jsou zde uvedeny kontraindikace a možná rizika spojená s porvozováním AAT v psychiatrických lécebnách. Cást je venována diskuzi o vlivu AAT na zúcastnená zvírata a riziku jejich zneužívání a pretežování. Práce podává také prehled základních postupu a praktik využívaných v AAT, což je v záveru doplneno praktickými zkušenostmi psychoterapeutu z ceských psychiatrických léceben.
Utilization of Animals in Psychotherapy
Keywords: psychoterapie; animoterapie; Animal-Assisted-Therapy; hipoterapie/hiporehabilitace; canistreapie; felinoterapie; neurózy; psychiatrie; psychiatrické léčebny; psychotherapy; pet therapy; Animal-Assisted-Therapy; hippotherapy; canistherapy; felinotherapy; neuroses; psychiatry; mental hospitals.