Geneze volnočasových aktivit u studentů vysokých škol - Barešová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2017)
V bakalářské práci s názvem "Geneze volnočasových aktivit u studentů vysokých škol." se zabývám vývojem volnočasových aktivit současných vysokoškolských studentů. Toto téma, které se týká volnočasových aktivit dětí a mládeže, narůstá v současné době na důležitosti. V současné době můžeme vidět mnoho dětí a mládeže, kteří tráví svůj volný čas s elektronickými přístroji, což v některých případech může přejít v patologický problém. V teoretické části se zabývám vývojem volného času a proměnami společnosti a vymezím, co pojem volný čas znamená. Zmiňuji funkce volného času, zájmovou činnost a její význam. Dále charakterizuji obsah a funkce výchovy mimo vyučování, faktory, které ovlivňují volný čas, volnočasové instituce a účastníky volnočasových činností. Ve výzkumné části provádím výzkum mezi vysokoškolskými studenty ze Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Výsledky z dotazníkového šetření jsou zaznamenány do jednotlivých grafů. Díky těmto výsledkům zjistím, jak se vyvíjely volnočasové aktivity vysokoškolských studentů od jejich povinné školní docházky po studium na vysoké škole. Dotazníkovým šetřením, které probíhalo mezi vysokoškolskými studenty, si ověřím dvě stanovené hypotézy. Prvním cílem této bakalářské práce je retrospektivní komparace volnočasových aktivit u studentů vysokých škol a druhým cílem je specifikování aktivních a pasivních volnočasových aktivit u studentů v průběhu jejich školní docházky a studia na vysoké škole. Výstup z této bakalářské práce v praxi napomůže k vytvoření koncepce volnočasových aktivit s akcentem na preventivní činnost.
Genesis of University Students' Freetime Activities
Keywords: děti; mládež; volnočasové instituce; volný čas; zájmová činnost; children; teenagers; free-time institutions; free-time; leisure activity