Spokojenost seniorů se sociálními službami v Prachaticích - Kubišová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá spokojeností seniorů se sociálními službami v Prachaticích. Cílem práce bylo zjistit informovanost seniorů o dostupných sociálních službách ve městě Prachatice. Dalším cílem práce bylo zjistit, jak jsou senioři spokojeni s nabídkou a poskytováním sociálních služeb v Prachaticích. Pro naplnění cíle byly stanoveny tři výzkumné otázky. Pomocí polostrukturovaných rozhovorů se čtrnácti seniory využívajícími sociální služby ve městě Prachatice jsem se snažila zjistit informovanost seniorů o sociálních službách. Dále jsem chtěla zjistit subjektivní spokojenost se sociálními službami, a co by senioři navrhovali pro zlepšení nabízených a poskytovaných sociálních služeb. Získaná data byla analyzována pomocí metody otevřené kódování dat. Ze zjištěných informací vyplývá, že informovanost o sociálních službách pro seniory v Prachaticích je dostatečná. Respondenti zmínili několik návrhů na zlepšení informovanosti o poskytovaných sociálních službách. Senioři jsou s nabídkou a dostupností sociálních služeb spokojeni částečně, nejsou spokojeni s množstvím nabízených míst v domově pro seniory. S poskytováním sociálních služeb ve městě Prachatice jsou spokojeni dostatečně. Velké množství respondentů by pro zlepšení nabízených sociálních služeb ve městě Prachatice navrhovalo rozšíření volných míst v domově pro seniory. Respondenti by dále navrhovali rozšíření nabízených sociálních služeb o osobní asistenci, denní stacionář, domácí hospicovou péči a navýšení počtu lůžek v domově se zvláštním režimem. Respondenti zmínili možnost zefektivnění spolupráce mezi poskytovateli sociálních služeb ve městě Prachatice. Výsledky práce mohou být využity pro zefektivnění informovanosti o sociálních službách, zlepšení nabídky a poskytování sociálních služeb pro seniory v Prachaticích.
Seniors' satisfaction with social services in Prachatice
Keywords: sociální služby; senioři; spokojenost; nabídka; dostupnost; social services; senior citizens; satisfaction; choice; availability