Posttraumatický růst: Pozitivní změna kvality života na základě prožité krize. - Chmelová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2011)
Přirozenou součástí života každého člověka jsou události a prožitky, které výrazně naruší jeho stabilitu a fungování zde na světě. Takovéto krize v sobě skrývají obrovský potenciál a pokud je jedinec schopen aktivovat své vnitřní zdroje a rezervy, mohou iniciovat netušený rozvoj osobnosti daného člověka. Tato bakalářská práce se věnuje právě výše popsanému tématu, tedy posttraumatickému růstu (PTG). Z hlediska koncepce je rozdělena na dvě části, teoretickou a empirickou. V první z nich jsou nejprve definovány základní pojmy jako trauma a stresová reakce, dále je celá kapitola věnována pojmu krize a jejím charakteristikám, přičemž speciální pozornost je kladena na krizi ze ztráty blízkého člověka a krizovou intervenci pro pozůstalé. Poslední část teoretické části se podrobně věnuje již přímo konceptu posttraumatického růstu, jehož autory jsou L. Calhoun a R.G.Tedeschi. V empirické části práce se snažíme zmapovat proces vyrovnávání se s úmrtím blízké osoby a potencionální pozitivní posttraumatické změny plynoucí z úspěšného zvládnutí a zpracování tohoto traumatu. Je zde rozebrána nejdříve osobní zkušenost autorky s tragickým úmrtím sourozence a následné vnitřní proměny ve směru posttraumatického růstu. Dále jsou využity získané materiály od žen, jimž v minulosti tragicky zemřelo dítě a popsán proces vyrovnávání se s touto ztrátou a potencionální pozitivní změny, které se u nich po určité době od události vyskytly. Pomocí metody obsahové analýzy jsou nastíněny možné oblasti PTG u jedinců po tragické ztrátě blízkého člověka.
Posttraumatic Growth: Positive change in the quality of life as a result of crisis
Keywords: Trauma; krize; proces truchlení; posttraumatický růst; kvalita života; Trauma; crisis; grieving process; posttraumatic growth; quality of life