Vybrané prvky násilí z pohledu ošetřujícího personálu - Přibylová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Předkládaná bakalářská práce má název ‚qVybrané prvky násilí z pohledu ošetřujícího personálu''. Zatímco dříve se násilí ve zdravotnictví vyskytovalo spíše ve světě, v současné době má narůstající tendenci i u nás. Násilí není jen fyzické napadení, ale častěji se vyskytuje ve verbální podobě. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Část teoretická se věnuje vysvětlení pojmu agrese, druhům agrese, osobnosti agresora, agresivnímu pacientovi, zvládání agrese. Navazuje část o interpersonálních vztazích ve zdravotnictví, vztahy mezi sestrou a pacientem, sestrou a sestrou, sestrou a lékařem. Následuje vysvětlení pojmu mobbing, jeho příčiny, cíle a fáze. Zmíněny jsou důsledky mobbingu a obrana proti němu. Vlastní práce si klade za cíl zmapovat četnost a typy napadení zdravotníků ze strany pacientů, sester, zaměstnavatele. Byly stanoveny tři pracovní hypotézy, které se vztahují k daným cílům. První hypotéza předpokládá, že pravděpodobnost napadení zdravotnického pracovníka se mění v závislosti na pracovišti, Druhá hypotéza předpokládá, že nejčastějším typem násilí je verbální napadení. Třetí hypotéza předpokládá, že sestry jsou více ohroženy mobbingem než bossingem.. Výzkumný soubor byl tvořen sestrami a zdravotnickými záchranáři Fakultní nemocnice v Plzni, Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje a Centra letecké záchranné služby v Plzni. Výzkum byl prováděn kvantitativní metodou, technikou dotazníku. Grafické vyhodnocení výsledků bylo provedeno pomocí výsečového a sloupcových grafů v programu MS Office Excel 2007. Cíl práce byl splněn. Výsledky provedeného výzkumu potvrdily první hypotézu ‚qPravděpodobnost napadení zdravotnického pracovníka se mění v závislosti na pracovišti''. Prokázaly se rozdíly mezi jednotlivými typy pracovišť, nejvíce napadení ze strany pacientů vykazují ARO a JIP a ze strany zdravotníků ZS Hypotéza druhá ‚qNejčastějším typem násilí je verbální napadení'' se také potvrdila, protože verbální napadení převažuje nad fyzickým. Třetí hypotéza ‚qSestry jsou více ohroženy mobbingem než bossingem'' se opět potvrdila, protože z výzkumu vyplynulo, že problémovější vztahy mají mezi sebou zdravotníci navzájem, než se svým nadřízeným. Všechny tři hypotézy se potvrdily a ukázaly, že násilí ve zdravotnictví se vyskytuje a to ve značné míře.
Selected components of violence from the view of caring staff
Keywords: Násilí ve zdravotnictví; mobbing; bossing; sestra; agrese; pacient; Violence in medical care; mobbing; bossing; nurse; agression; patient