Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybraných podnicích - Fousková, Jolana (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce byla analýza motivace a stimulace zaměstnanců se zaměřením na vzdělávání a řízení lidských zdrojů ve vybraných podnicích. Prvním krokem bylo prostudování literárních pramenů vztahujících se k motivaci a stimulaci v návaznosti na oblast řízení lidských zdrojů a jejich vzdělávání v současné i budoucí znalostní ekonomice. Následoval výběr podniků, ve kterých byla analýza prováděna. Prostřednictvím anonymního dotazníku v obou podnicích bylo provedeno dotazníkové šetření mezi zaměstnanci a získané informace z dotazníků byly dále doplněny neřízenými rozhovory. Zaměstnanci byli rozděleni do dvou kategorií - dělník a technicko-hospodářský pracovník. Dotazník obsahoval celkem 31 otázek, které byly voleny nejčastěji uzavřené, méně často polootevřené. V dotazníku byly respondentům kladeny otázky vztahující se k samotné motivaci, stimulaci a vzdělávání. Výsledky byly interpretovány pomocí tabulek a grafů, ke kterým byla vždy připojena diskuze na dané téma. V závěru práce byly shrnuty všechny podstatné skutečnosti pro větší přehlednost a vypracovány návrhy pro praxi, jak situaci v podnicích ve zkoumané oblasti zlepšit.
Motivation and stimulation of the employees in chosen companies
Keywords: motivace; stimulace; vzdělávání; znalostní ekonomika; řízení lidských zdrojů; motivation; stimulation; education; knowledge economy; human resources management