Monitorace pooperační soběstačnosti u pacienta s polytraumatem - Straková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Léčba pacientů s polytraumatem je dlouhodobá, často se mohou vyskytnout přidružené komplikace. V době rekonvalescence po četných operacích je výrazně omezena hybnost pacienta, jeho schopnost se o sebe postarat je nízká. V tomto období je tudíž velmi důležité provádět pravidelně nácvik soběstačnosti, aktivit denního života, kondiční cvičení i dechovou rehabilitaci. Včasná pooperační mobilizace a nácvik soběstačnosti pomáhá ke zlepšení celkového zdravotního stavu. Nezbytné je také podporovat motivaci a sebevědomí pacienta.
Post-operative self-sufficiency monitoring of a polytraumatic patient
Keywords: Barthelův test; Polytrauma; Potřeby; Sebepéče; Soběstačnost; Barthel index; Polytrauma; Need; Self-care; Self-sufficiency