Rozvíjení hudebnosti u dětí předškolního věku se zaměřením na správné dýchání při výuce zobcové flétny - Kolářová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce bylo seznámit s hudebností předškolních dětí a jejího rozvíjení. Zároveň zde najdeme témata související se zobcovou flétnou- její stručná historie, její uplatnění ve výuce předškolních dětí a především kapitoly, které jsou zaměřeny na správné dýchání při hře na flétnu. Zmiňuji zde významného českého flétnistu a pedagoga Václava Žilku a jeho spolupracovníka docenta Víta Petrů. Profesor Žilka navázal na svůj projekt Dřevěná píšťalka, píšťalkou Léčivou a významnou měrou tak přispěl do uzdravovacího procesu dětí postižených astmatem nebo různými dechovými obtížemi. Zároveň přehledně napsal a sestavil jakousi učebnici pro malé flétnisty, která obsahuje kromě základů hry na flétnu i mnohá dechová cvičení.
The development of musicality in children at a pre-school age with a focus on correct breathing while playing the flute.
Keywords: Předškolní věk dítěte; hudebnost; zobcová flétna; správné dýchání; astma; Václav Žilka; dechová cvičení; léčivá zobcová flétna.; Pre-school age children; musicality; recorder; correct breathing; asthma; Václav Zilka; breathing exercises; healing recorder.