Analýza chovu masného stáda skotu - Koloušková, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit úroveň užitkovosti a plodnosti plemenic masného stáda skotu chovaného v systému chovu krav bez tržní produkce mléka na farmě Ostrý u Jistebnice chovatele ing. Pavla Kozáka. Sledování stáda proběhlo v období od roku 2006 do roku 2008. Do hodnocení bylo zařazeno celkem 149 čistokrevných plemenic a 296 telat plemen belgické modrobílé, blonde d’Aquitaine, charolais, limousin a masný simentál. U plemenic byl zaznamenán věk při prvním otelení, délka mezidobí, počet porodů a průběh porodů. U telat byla hodnocena živá hmotnost při narození, ve 120, 210 a 365 dnech věku a k těmto hmotnostem byly dopočítány odpovídající průměrné denní přírůstky.
Analysis of beef cattle breed
Keywords: masný skot; plemeno; užitkovost; živá hmotnost; průměrný denní přírůstek; beef cattle; breed; efficiency; body weight; average daily gain