Diagnostika internetové závislosti - Malíková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá diagnostikou internetové závislosti a jejím cílem je překlad dotazníku The Compulsive Internet Use Scale CIUS (Meerkerk, Van Den Eijnden, Vermulst, & Garretsen, 2009) do českého jazyka, následně ho otestovat na české populaci a vytvořit normy pro jeho použití v českém prostředí. Teoretická část se zabývá problematikou internetové závislosti a charakteristikou jejích jednotlivých podtypů. V první kapitole je nejprve internetová závislost zasazena do kontextu látkových a behaviorálních závislostí. Dále jsou uvedeny způsoby léčby a diagnostické nástroje používané k měření internetové závislosti. Praktická část popisuje metodu překladu a proces adaptace metody do českého prostředí včetně výsledných psychometrických vlastností české verze dotazníku. Výzkumný soubor tvoří 1015 respondentů, kteří vyplnili internetovou verzi dotazníku rozesílanou prostřednictvím sociální sítě Facebook. Výsledky naznačují, že česká verze dotazníku CIUS vykazuje třífaktorové řešení, dobrou vnitřní konzistenci, split-half reliabilitu a její psychometrické vlastnosti se neliší od psychometrických vlastností původní verze a dalších překladů CIUS.
Diagnosis of internet addiction
Keywords: internetová závislost; diagnostika; behaviorální závislosti; překlad; Compulsive internet use scale; typy internetové závislosti; internet addiction; diagnosis; behavioral addictions; translation; Compulsive internet use scale; subtypes of internet addiction