Průzkum čtenářské úrovně žáků v jednotlivých etapách čtenářských dovedností - Honzíková, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce s názvem Průzkum čtenářské úrovně žáků v jednotlivých etapách čtenářských dovedností se zabývá aktuálními problémy ve výuce prvopočátečního čtení v 1. ročnících ZŠ. Práce obsahuje část teoretickou a část výzkumnou. V teoretické části práce jsou charakterizovány historické a současné metody ve čtení. Dále jsou popsány základní druhy a znaky čtení, chyby a nedostatky ve čtení a jejich příčiny. Také je nastíněna problematika diagnostiky čtení na 1. stupni ZŠ. Výzkumná část je orientována na průzkum čtenářské úrovně žáků 1. tříd ZŠ. Na základě diagnostických prověrek byla analyzována úroveň čtenářských dovedností žáků při výuce čtení metodou analyticko-syntetickou a metodou genetickou.
Survey of the pupils' reading level in various stages of reading skills