Aktuální problémysociální práce v průběhu parole - Lidová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá aktuálními problémy sociální práce v průběhu parole. Cílem je deskripce aktuálního stavu parole v České republice. Současně je pozornost věnována pojmenování a popisu aktuálních problémů včetně zjištění relevantních názorů a postojů pracovníků působících v této specifické činnosti. Výzkumná práce směřuje k formulování některých optimalizačních doporučení pro další činnost Probační a mediační služby ČR. V teoretické části jsou popsány současné trendy vězeňství a jednotlivé činnosti probačních pracovníků v rámci parole. Výzkumnou část této práce tvoří kvalitativní výzkum s technikou strukturovaných rozhovorů s otevřenými otázkami, prostřednictvím kterých jsou analyzovány rozhovory s pracovníky Probační a mediační služby v Jihočeském kraji, Praze a Hradci Králové. Výzkumem bylo zjištěno, že sociální pracovníci Probační a mediační služby vnímají jako největší problém množství administrativy, nerespektování některých doporučení pro soud a zaměstnávání vězňů. Zároveň bylo také zjištěno, že podmíněně propuštění nevnímají žádný relevantní problém při spolupráci s probační a mediační službou. Na základě těchto výsledků, byla navržena řešení a doporučení pro práci probačních úředníků do budoucna, jejichž aplikace by těmto pracovníkům mohla usnadnit některou práci. Dále byla také navržena řešení problémů v zaměstnávání podmíněně propuštěných. Mezi tato řešení patří zjednodušení administrativy, větší respekt vůči probačním úředníkům ze strany soudu a větší informovanost potenciálních zaměstnavatelů pro podmíněně propuštěné.
Actual problems of social work during parol
Keywords: Parole; sociální práce v průběhu parole; vězeňství; probační a mediační služba; podmíněné propuštění z výkonu trestu odnětí svobody; penitenciární péče; Parole; social work during parole; prison system; probation and mediation services; conditional release from prison; penitentiary care